Fietsen op de Tourmalet

Als je een goede conditie hebt kunt je Col van de Tourmalet met de fiets beklimmen, een col die jaarlijks ook in de Tour de France is opgenomen. In oktober 2004 ben ik zonder veel fietservaring vanaf Barèges naar de Col du Tourmalet gefietst. Het aardige bij de bergen in de Pyreneeën is dat per kilometer een bord vermeld hoever je nog moet, op welke hoogte je bent en wat het gemiddelde stijgingspercentage is voor de komende kilometer. Het is een veel door fietsers gereden route, hoewel je meer Fransen en Italianen dan Nederlanders op de fiets ziet. De top ligt op 2115 meter met een prachtig panorama naar zowel de oost- als de westkant. Er is ook een restaurant waar je kunt uitrusten, drinken en wat eten.

Fietsen Tourmalet
Inge op de Tourmalet
Etappe 8 Tour de France 2016

Hier het profiel van de 8e etappe van de Tour de France in 2016. Onze boerderij ligt op 1200 meter hoogte, ongeveer halverwege Luz st Sauveur en de Tourmalet.
Ook de Col de Val Louron, Col d'Azet, Col de Peyresourde, Luz Ardiden, Hautacam, Col d'Aubisque en vele andere bekende cols zijn "vlak" in de buurt.

Het restaurant op de top van de Tourmalet
Het restaurant op de top van de Tourmalet

Het restaurant is overigens 's winters ook open, maar dan is het alleen skiënd te bereiken. Deze foto is gemaakt in de winter toen er een paar meter sneeuw was gevallen en het restaurant alleen via een gat in de grond onder een sneeuwtunnel te bereiken was.

Col du Tourmalet
Col du Tourmalet in de winter
tourkaravaan
Tourkaravaan bij Barèges

Als je het geluk hebt om tijdens de Tour in Barèges te zijn (meestal rond half juli) kun je de tour van dichtbij volgen. Wat ook grappig is dat veel amateur fietsers vlak voor de tour naar boven rijden en aangemoedigd worden door het publiek. Op de dag voordat de tour langskomt of op de tour zelf wordt de weg voor auto's afgesloten en kun je niet meer naar boven rijden. Wel is het mogelijk om het de skiliften vanuit Tournaboup naar boven te gaan, om een mooi plekje op de top te kunnen zoeken. Als de afdaling aan de kant van Barèges is kun je ook naar de weg lopen of in het dorp gaan kijken. De renners komen dan wel met grote vaart voorbijflitsen.

Afdaling van de Tourmalet
Afdaling van de Tourmalet

Mountainbike

Het is ook mogelijk om tochten met een mountainbike te maken. In Luz st Sauveur zijn Mountainbikes te huur. Je kan in het dorp een trail volgen boven de boerderij langs naar st Justin. Of naar Le Lienz fietsen en vandaar een van de meer vlakke paden door het bos fietsen, waar ook de paarden rijden. In de winter worden die paden vaak gebruikt voor langlaufen. Bij de Office du Tourisme kan je goede mountainbike kaarten kopen van de vele trails in de omgeving. Ze staan goed gemarkeerd (VTT), maar het is handig vooraf de moeilijkheidsgraad te weten.

Vlak fietsen

Op 20 minuten rijden bij Pierrefitte-Nestalas (richting Argelès-Gazost) is er een prachtig vlak fietspad helemaal naar Lourdes. Het gaat over de oude spoorverbinding.

Inge

Laat een reactie achter